Гріх

Якщо ми зрозуміємо, що таке гріх і яка тут наша роль, ми прийдемо до порогу Спасіння Віри.

Слово «гріх» нас здавлює і викликає у нас неприємні думки про смерть або пекло… Це відбувається через те, що нам стає некомфортно, некомфортно через певну причину. Наш світ із самого початку не повинен був перебувати в стані падіння, проте він знаходиться саме в такому стані. Сюжети зі страшними подіями спалахують в новинах. Смертність зростає, оскільки стихійним лихам, здається, не має кінця. Ми звикли до стрілянини. Розпуста на телебаченні нікого не дивує. Навіть відчуття наслідків гріха притупилися в нас. І багато християн не приділяють цій темі належної уваги, щоб нікого не образити. Людину можна образити, сказавши їй, що вона грішник і потребує Спасителя. Але це правда!

 

Чому важливо це знати?

Правильне розуміння гріха може виправити слабку теологію, усунути самовдоволеність, виправити ліберальне християнство і релігійність. Це допоможе нам зрозуміти, хто МИ є, а хто БОГ. Слово «гріх» використовується як у Старому (на івриті), так і в Новому (грецькою мовою) Завітах.

Strong’s Number 2403 —  חַטָּאָה chaṭṭâʾâh,- khat-taw-aw´- означає Образа. Strong’s Number: 266 — Greek expression: hamartia – означає Образа. Розуміння того, що ж таке гріх, має важливе значення для розуміння сутіспасіння, тому що ми повинні розуміти, від чого нам потрібно врятуватися.

Визначення гріха:

Гріх можна визначити як дії, слова, думки або уявлення чогось, що не повністю узгоджується з розумом і законом Бога, порушення Божих норм для людей. Гріх часто називають пострілом повз ціль або нездатністю бути досконалим. Гріх має на увазі вихід за встановлені межі в думках і вчинках. Слово Боже говорить в посланні до Римлян 3:23: «Бо всі згрішили і позбавлені Божої слави». У нашій людській плоті ми не можемо жити згідно з Божими нормами, але Він не залишив нас у цьому безнадійному становищі. Ми всі народжуємося грішниками, але Бог показав нам Дорогу. У відносинах з Ісусом є надія, що одного разу ми будемо жити з Ним, а гріх, смерть і сльози будуть віддалені від нас (Об’явлення 21:1-21).

Походження гріха:

Перший гріх описаний у Бутті 3:6, коли Єва взяла плід із забороненого дерева. Вона і Адам не послухалися Бога. Гріх увійшов до світу. В результаті Бог прокляв жінку, чоловіка і змія, який спокусив Єву. Павло пише в посланні до Римлян 5:12-13: «Тому, як через одного чоловіка ввійшов до світу гріх, а гріхом смерть, так прийшла й смерть у всіх людей через те, що всі згрішили. Гріх бо був у світі й до Закону; але гріх не ставиться в провину, коли не має закону». Через Закон, який Бог дав Мойсеєві на горі Синай (Вихід 20), люди усвідомили свій гріх. Ми знаємо, що таке гріх, тому що Бог дав нам Своє Слово, і в ньому сказано, що правильно, а що є стандартом. У посланні до Римлян 3:20 сказано: «Бо жадне тіло ділами Закону не виправдається перед Ним, Законом бо гріх пізнається». Нам не потрібно, щоб хтось говорив нам, як грішити. В Єремія 17:9 сказано, що «Людське серце найлукавіше над все та невигойне, хто пізнаї його?».

У фільмах часто показують, що потрібно слідувати за своїм серцем. Це гідно поваги і навіть шанування. Але як часто ми можемо заблукати, йдучи за нашими серцями? Адже часто ми думаємо, що деякі речі зможуть нас задовольнити, будь то секс, розваги, наркотики, подорожі, освіта, сім'я, алкоголь, речі і т.д. Однак нічого з цього списку не спрацює. Оскільки ми були створені для Бога, тільки Він може задовольнити наші потреби.

Отже, на кого впливає гріх?

Натхненний Святим Духом, Яків писав: «Бо хто всього Закона виконує, а згрішить в одному, той винним у всьому стає» (Якова 2:10). На перший погляд, вічне покарання за один єдиний гріх може здатися суворим (хоча ми грішимо щодня), але дозвольте поставити вам наступне питання: Ви коли-небудь бачили білу вівцю? Здалеку вівця виглядає білою. Та якщо випаде сніг і ви поглянете на цю ж вівцю на тлі білосніжної ковдри, вона вже не буде виглядати такою білою. Ви побачите, що на ній є бруд. Можливо, вона пройшла лише по одній калюжі, але в порівнянні з білим снігом, вона брудна.

Цей приклад добре показує, яким є Бог. Він досконалий, без плям і пороків, і святий. Він ніколи не грішив і ніколи не згрішить. На тлі Його чистоти ми всі брудні! Здалеку ми можемо здаватися гарними людьми, але як щодо наших думок? Наших мотивів? Як ми ставимося до батьків або сусідів? І ось ми вже не виглядаємо настільки чистими. В Ісаї 64:6 сказано: «І стали всі ми, як нечистий, а вся праведність наша немов поплямована місячним одіж, і в' янемо всі ми, мов листя, а наша провина, як вітер, несе нас». Ми всі народжуємося в гріху. Ісус – єдиний, кого це не стосується. Він був зачатий Святим Духом і прожив досконале життя. Він був спокушений (Матвія 4:1-11), але ніколи не згрішив.

Дозвольте мені навести вам ще один приклад гріха: це «хвороба», яка вражає всіх нас, незалежно від статусу, національності, походження, досвіду, мови або економічного статусу. У Слові Божому проказа використовується як образ гріха. Вона повільно пожирає людину, спочатку позбавляючи її відчуттів, потім тіло людини починає гнити, і з часом людина гине. Цей образ показує схожість гріха і прокази в тому, що вони обидва ведуть до огидного і бездушного життя, відділяючи людину від сім'ї та друзів, поки людина не стане невпізнанною і її життя повністю не зруйнується. Сатана є професійним брехуном, і він спокушає нас, даючи спробувати гріх невеликими порціями. І людина котиться в прірву, якщо вчасно не зупиниться.

Чи це рахується?

Ви, напевно, чули, що напівправда – це все-таки брехня. І ми знову повертаємося до того, що можна скотитися в прірву. Іноді ми хочемо знати, як далеко ми можемо зайти. Отже, Біблія говорить про два типи гріхів: бездіяльність і вчинок. Першим гріхом, вчиненим в Едемі, був вчинок, оскільки Адам і Єва свідомо не послухалися Бога. Ми свідомо робимо неправильні речі, явно або потай від усіх. Бог однозначно говорить нам, що навіть хтивий погляд на когось вже вважається подружньою зрадою (Матвія 5:27-28). Однак гріх бездіяльності полягає в тому, що ми не бажаємо або не можемо діяти так, як повинні. Можна сказати по-іншому: це коли ви залишаєте незробленим те, що потрібно зробити. Якова 4:17 говорить: «Отож, хто знає, як чинити добро, та не чинить, той має гріх!».

Бог також наказав ізраїльтянам приносити жертви за ненавмисні гріхи (Левит 4). Гріх – це серйозна справа, це те, що відділяє нас від Бога. У Римлянам 6:23 сказано: «Бо заплата за гріх смерть, а дар Божий вічне життя в Христі Ісусі, Господі нашім!». Слава Богу за те, що на цьому історія не закінчується. Перше, що Господь створює в людині, Яку Він оновив, – це запалює світло в його серці і показує, що він є винний грішник. Як тільки ми усвідомлюємо свою гріховність, приходить каяття. Слава Богу, є Той, Кого неможливо перемогти, і Його Ім'я – Ісус. Ісус прийшов, щоб померти за найбільш недосконалих людей, і Його жертва була настільки сильною через Те, ким Він є, що вона покрила усі наші гріхи. Вона покрила гріхи, вчинені людьми за весь час існування, і всі гріхи, які ще здійсняться. Все, що нам потрібно зробити, це прийняти Його дар спасіння. «Бо Бог, що звелів був світлу засяяти з темряви, у серцях наших засяяв, щоб просвітити нам знання слави Божої в Особі Христовій» (2-ге Коринтянам 4:6).

Подивіться на Ісуса. Повірте в Ісуса і Його спокутну роботу на хресті і в Його воскресіння. Довіряйте йому. Почніть спілкуватися з ним. І... знайте, що ніколи не пізно. Для людини, яка переслідувала християн, не було пізно отримати Божу благодать. Для збирача податків також не було запізно. І для рибалки теж. То нехай же сьогодні буде днем вашого спасіння.

«Закон же прийшов, щоб збільшився переступ. А де збільшився гріх, там зарясніла благодать, щоб, як гріх панував через смерть, так само й благодать запанувала через праведність для життя вічного Ісусом Христом, Господом нашим» (Римлянам 5:21). Ви загрузли в гріху або прийшли до спасіння через віру в Ісуса Христа? Свобода чекає на вас. «Тож немає тепер жадного осуду тим, хто ходить у Христі Ісусі не за тілом, а за духом, бо закон духа життя в Христі Ісусі визволив мене від закону гріха й смерти. Бо що було неможливе для Закону, у чому був він безсилий тілом, Бог послав Сина Свого в подобі гріховного тіла, і за гріх осудив гріх у тілі, щоб виконалось виправдання Закону на нас, що ходимо не за тілом, а за духом» (Римлянам 8:1-4).

2022-04-19 Все статьи